Ivana Smiljanić (RS) Igram, igram, igram

U studenom Močvarom vladaju žene! Mlada srpska umjetnica Ivana Smiljanić, u suradnji s ljepšim zagrebačkim spolom priprema energičnu večer - IGRAM IGRAM IGRAM je plesni performans za koji muziku biraju sugrađanke koje su iskusile neki oblik partnerskog nasilja. U studenom Močvarom vladaju žene! Mlada srpska umjetnica Ivana Smiljanić, u suradnji s ljepšim zagrebačkim spolom priprema energičnu večer - IGRAM IGRAM IGRAM je plesni performans za koji muziku biraju sugrađanke koje su iskusile neki oblik partnerskog nasilja. Dame su rekle svoje i glazbenim odabirom skrojile osobnu play-listu koja funkcionira kao integralni dio performansa - dok umjetnica neprestano pleše, performans se snima i istovremeno projicira na odgovarajući zid galerijskog prostora, a preko live-projekcije izmjenjuju se titlovi s informacijom o svakoj pojedinoj pjesmi, tj. naziv pjesme i izvođača, kao i čiji izbor slušamo. Trajanje performansa odgovara trajanju prikupljene play-liste - najmanje 50, a najviše 190 minuta. IGRAM IGRAM IGRAM je serijal performansa u kojima Ivana poziva ljude iz različitih društvenih miljea da odaberu glazbu u sklopu rada i koji se svakim svojim izdanjem sučeljava s drugom vrstom odnosa i pojava koje čine sistem suvremene kulture - od pozicije umjetnika do marginalizacije manjinskih grupa – nakon prve izvedbe 2007. godine performans je nastavljen realizacijama u Beogradu, Vranju, Pančevu, Bergenu, Bruxellesu, Puli , Ljubljani, New Yorku, Bratislavi...

“Poziv da IGRAM IGRAM IGRAM u Galeriji Močvara, iskoristila sam da se nadovežem na prošlogodišnje gostovanje u Zagrebu (Izložba „To je prava Ivana Smiljanić“, Galerija Prozori) i, u izvesnom smislu, zaokružim svoju umetničku produkciju na temu psihološkog nasilja prema ženama u partnerskom odnosu. Umesto uobičajene prakse da svojim plesnim performansima referišem na specifičnosti i probleme savremene umetničke scene, bavim se temom koja je ljudska, svevremena i neophodna: ohrabrujem žene da se odupru i oslobode nasilnih partnera. Pozvala sam žene koje su iskusile bilo koji vid nasilja u partnerskom odnosu i uspele da iz njega izađu da svojim muzičkim predlozima učestvuju u performansu. Slavimo život, poštovanje i podršku, ravnopravno i odgovorno partnerstvo! Ovaj performans se, osim temom, izdvaja i ambijentom: prvi put igram među svojim crtežima iz serije “Zapamtićeš ti mene”, izvedenim UV bojom na zidu, čime se još jednom naglašava silina i istovremena nevidljivost problema koji me zaokuplja.”

Ivana Smiljanić

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
koncept: KONTEJNER kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić, Ivana Jelača & Tereza Teklić
tehnički direktor: Matija Jelić
projekt podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport
Supported [in part] by a grant from the Open Society Foundation.

Ivana Smiljanić (RS)

Ivana Smiljanić je likovna umjetnica iz Beograda, rođena 1980. Diplomirala je 2005. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu i na istom fakultetu magistrirala 2009. godine. Dobitnica je Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2009. i Henkel Art Award za Srbiju 2011. Njeni radovi su dio Kolekcije Telenor. Do sada je realizirala 12 samostalnih izložbi i performansa te više od pedest puta sudjelovala na grupnim izložbama. Živi u Beogradu.

13

20—23 h

Pogon Jedinstvo (Zagreb)