Lovro Ivančić (HR) Drugačije sutra

Interaktivna kinetička tekstilna instalacija, 2023.

Tekstilna instalacija Drugačije sutra pojednostavljena je vizualizacija apstraktne ideje – kompleksnijeg spekulativnog koncepta koji preispituje život čovjeka u interijeru budućnosti. S premisom da će stambeni prostori postajati sve nedostupniji i sve sličniji, dok će se naše navike, želje i ukusi mijenjati, nadopunjavati i profilirati, nastaje ideja o stroju koji odgovara na te promjene. Organizmu izvan našeg koji nas obavija i čini sigurnima. Navikli smo gledati na prostor u kojem živimo kao na teško promjenjivu statičnu tvorevinu, formiranu u svom konačnom obliku. No što ako životni prostor počnemo promatrati kao amorfnu, fleksibilnu formu koja mijenja svoj oblik i svojstva prema ljudskim potrebama?
Projekt je zamišljen kao eksperiment, dio istraživanja kojim se, pomoću spekulativne prakse pokušava odgovoriti na pitanja budućnosti stanovanja i bivanja, komunikacije čovjeka s tehnologijom, uključivanja bioloških procesa u dizajn naših okruženja te pitanja različitosti naših potreba i nas generalno.
Tekstil je kao versatilan i prilagodljiv materijal savršen za takav tip eksperimenta. On nas grije, na njemu sjedimo, ležimo, njime se pokrivamo, štitimo od vanjskih utjecaja i izražavamo osobni stil. Prisutan je u našim životima otkako je čovjek našao dom.
Osim vizualnog jezika i potencijalnih funkcija koje preispituje, autora zanima komunikacija čovjeka s instalacijom Drugačije sutra te reakcije na različite kretnje kojima instalacija prati pokret i/ili na njega odgovara. Taj odgovor stvara dojam da stroj ima vlastitu volju te kao da u određenom trenutku, iz nepoznatog razloga, mijenja odnos prema osobi koju promatra. Taj “neposluh” je, naravno, predprogramiran u odnosu na prethodno unesene parametre. Na taj se način radi selekcija temeljem fizičkih osobina, motoričkih funkcija, emocija i dr. Djeluje kao da stroj diskriminira čovjeka, a autor smatra da će to izazvati različite reakcije među ljudima koji žive u korisničkom društvu. Na neki je način to kritika produktivnog društva koje, u želji za maksimalnom efikasnošću, zaboravlja koliko je lijepih zaključaka proizašlo iz grešaka.

Produkcija: KONTEJNER
Suradnici: Peter Zobec, Branislav Panić
Sponzori: RPS d.o.o., Inplet d.o.o., Hennlich d.o.o., Medius d.o.o., OPL d.o.o.
Posebna zahvala: obitelj Brajak, Ana-Marija Vašiček, Milan Žunić, Jelena Radić, Anamarija Šiša, Staša Popovič, Nina Glavič

Lovro Ivančić (HR)

Lovro Ivančić (Zagreb, 1992.) završio je diplomski studij tekstilnog i modnog dizajna u Ljubljani. Tijekom godina fokusira se na istraživanje područja tekstila. Studij na Design Academy u Eindhovenu usmjerava njegov dizajnerski proces na zapisivanje apstraktnih ideja, istraživanja i eksperimente. Gradi uzorke, teksture i kompozite s ciljem stvaranja novih materijala s dodanim svojstvima i drugačijim identitetom. Eksperimentira s tekstilnim tehnikama te kemijskim i mehaničkim intervencijama s ciljem savladavanja udaljenosti između pojmova čovjek, priroda i tehnologija te razumijevanja načina njihovog koegzistiranja bez međusobnog isključivanja. Često su ta istraživanja predstavljena u formi umjetničkih instalacija.
Svoje radove predstavlja na ljubljanskom tekstilnom bijenalu BIEN, Svetlobnoj gverili, IZIS-u, Heimtextil-u, izložbama u Gradskom muzeju i Slovenskom etnografskom muzeju Ljubljani, na Mestu oblikovanja, tekstilnom trijenalu YTAT u Łodz-u itd. Istovremeno radi kao stilist za zabavni program na Pop TV-u, asistent stilistima pri realizaciji TVC projekata za razne domaće i strane produkcije te kao asistent kostimografa u kazalištima. Po povratku u Zagreb, nastavlja raditi kao stilist te započinje svoju rad u kazalištima poput ZKM-a i HNK-a kao asistent scenografa.