Xsenofemme (NL), Nika de La Loncha (DE/NL) Mintaj me, ja sam umjetnica!

VR interaktivni prostor i instalacija, 2023.

Mintaj me, ja sam umjetnica! je VR okruženje i instalacija koja kritički odražava ambivalentnost pokreta kripto umjetnosti, nudeći komentar o njegovu potencijalu u emancipaciji umjetnika.
Povijesno gledano, umjetnikov identitet mogao je steći legitimitet izložbama, cijenama umjetnina i institucijama. Tržište kripto umjetnosti počiva na dematerijalizaciji umjetnosti i odbacivanju tradicionalne dinamike i pravila tržišta umjetninama. Umjetnici konačno profitiraju zahvaljujući visokom stupnju transparentnosti postignutom tehnologijom koja nepovratno pripisuje autora umjetničkom djelu.
S druge strane, NFT tržište istovremeno utjelovljuje mehanizam kojim moderna tehnološka dostignuća prožimaju kreativnu proizvodnju i time je ponekad kvari. Apsurd kripto tržišta umjetnina postaje polje promatranja i spekulacija, a promišljanje se fokusira na to kako će se proizvodne metode i umjetnička djela promijeniti i što će umjetnici moći prodavati u sferi koja je toliko prožeta neoliberalnim vrijednostima.
Za Mintaj me, ja sam umjetnica! umjetnički duo Xsenofemme, u suradnji s interdisciplinarnom umjetnicom i socijalnom dizajnericom Nikom de la Loncha, zamišlja moguće interaktivno kripto tržište na kojem umjetnici mogu prodavati djeliće svoje kože i tijela kao ultimativno umjetničko djelo, zadovoljavajući žeđ i požudu tržišta temeljenog na buržoaskom konzumerizmu.
Oslanjajući se na djelo antiumjetnosti Artist’s Shit Piera Manzonija, cilj je instalacije zauzeti radikalan stav u odnosu na dinamiku koja regulira svijet NFT-a. Osvrnuvši se na svoj rad, Manzoni je izjavio da „[a]ko kolekcionari žele nešto što umjetnik smatra intimnim, zaista osobnim, tu je njegovo vlastito sranje, koje je stvarno njegovo“. Ovim projektom duo Xsenofemme i Nika de la Loncha zamišljaju očajnički trud kojim performativni umjetnici pokušavaju iscijediti kreativnost iz vlastitih tijela, prikazujući što bi se dogodilo kada bi svoja tijela doista počeli prodavati kao prava umjetnička djela.

Produkcija: KONTEJNER
VR programer: Veljko Arsić
3D dizajnerica: Ema Šimunec

Xsenofemme (NL)

Xsenofemme je umjetničko-dizajnerski duo koji čine interdisciplinarne umjetnice i socijalne dizajnerice Ines Borovac (HR) i Ginevra Petrozzi (IT). XF je nastao s ciljem istraživanja tehnoloških sustava kontrole i njihove distribucije moći na globalnim tijelima. Putem interaktivnih i eksplicitnih izvedbi, XF nastoji utjeloviti proturječnosti toga što znači biti žena, umjetnica i snalaziti se u digitalno orijentiranoj stvarnosti. Obje su diplomirale na Akademiji za dizajn u Eindhovenu, a svoje su radove predstavile na manifestacijama Ars Electronica (2022.), Dutch Design Week (2022.) i Milano Design Week (2023.).

Nika de La Loncha (DE/NL)

Nikom de la Loncha je vizualna, izvedbena i socijalna dizajnerica čiji se rad fokusira na čitljivost i vidljivost digitalnih i fizičkih tijela iz feminističke perspektive. Njezin se rad uglavnom sastoji od utjelovljenih i imerzivnih formata, uključujući kombinacije plesa, performansa, videa i zvuka. Njezin trenutni performativni istraživački projekt Eroliteracy s kojim je diplomirala na Akademiji za dizajn u Eindhovenu prikazan je u De Singel|International Arts Center (2021.), na Dutch Design Weeku (2022.), CTM Festivalu (2023.) i u MU Hybrid Arthouse (2023.).