Željko Beljan (HR), Rebecca Merlic (AT) Viktorija

Interaktivna instalacija i 3D performans uživo, 2023.

Viktorija je interaktivna instalacija koja se sastoji od videoigre za jednog igrača, projicirane na LED zaslon postavljen na nogometnom golu s ručno izrađenom mrežom, u okruženju posebno osmišljenog kaznenog prostora.
Ideja ovog rada bila je stvoriti igru ​​koja mijenja pravila nogometa i bavi se novim oblicima utjecaja na društvo kroz igru. Uvođenjem inovacija u koncept nogometa, Viktorija pokušava kritički sagledati videoigre i nogomet u njihovim različitim povijesnim i društvenim kontekstima, fokusirajući se na prevladavanje granica i stereotipa te kreiranje umjetničke igre uz pomoć novih tehnologija na kreativno sudionički i inkluzivan način.
Razmišljajući o opreci između amaterskog i profesionalnog, kako u sportu, tako i u umjetnosti i drugim područjima, umjetnici progovaraju o ulozi i značaju amaterizma koji se odlikuje sudjelovanjem iz čiste ljubavi prema nečemu. Zato su digitalni avatari u ulozi vratara ustvari volonteri skenirani u 3D formatu, postavljeni u ulogu nogometne “zvijezde”, koji posjeduju ograničene vještine, ali gaje veliku ljubav prema eksperimentiranju, igri, zabavi i umjetnosti.
Instalaciju prati 3D performans uživo (uz sudjelovanje dizajnera zvuka i profesionalnog komentatora), u sklopu kojeg su posjetitelji pozvani da i sami zaigraju igru.

Željko i Rebecca surađivali su 2022. na projektu Truth Is a Forgotten Memory, nastalom tijekom rezidencije Ignorance Is Strength u organizaciji Europske unije akademija.

Produkcija: KONTEJNER
Dizajn zvuka: Hugo Baranger
Snimanje zvuka: Vedran Rao Brlečić
Programer: Oliver Rudoll
Komentator 3D performansa uživo: Hrvoje Frančeski
Asistenti: Iva Jurić, Philip Wolfsohn

Željko Beljan (HR)

Željko Beljan (1984.) diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2021. godine. Njegova područja interesa su ručni rad, narodna i autsajderska umjetnost, tradicionalne tehnike ručnog rada, kao i položaj i percepcija ručnog rada u suvremenoj umjetnosti. Pohađao je WHW Akademiju, klasa 2022., i finalist je Nagrade Radoslav Putar 2023. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Rebecca Merlic (AT)

Rebecca Merlic (1989.) je europska digitalna umjetnica, arhitektica i autorica eksperimentalnih filmova. Na njezin rad snažno utječu alternativna društva i odstupanja od socioekonomskih normi, kao i novi oblici umjetničke i arhitektonske proizvodnje koja se služi novim tehnologijama. Dobitnica je nagrade Marianne.von.Willemer za digitalne medije 2020. i posebnog priznanja nagrade Ars Electronica u kategoriji nove animacije 2023., a trenutno radi na projektu GLITCHBODIES VR.

rebeccamerlic.myportfolio.com