Janez Janša (SI) Brainloop

videodokumentacija performansa, 2006.

Brainloop je interaktivna platforma za performans koja koristi sustav Brain Computer Interface (BCI), koji subjektu omogućuje upravljanje uređajem putem samog zamišljanja određenih operativnih naredbi; stvaraju se neuronske sinapse, ali je stvarni pokret blokiran na kortikospinalnoj razini. Motoričke predodžbe poput «pokreni desnu ruku», «pokreni lijevu ruku» postaju vrsta ne-mišićne komunikacije i kontroliraju signale koji prenose poruke i naredbe izvanjskom svijetu.

U Brainloopu performer je u mogućnosti – bez fizičkog pokretanja – istraživati urbana područja i ruralne pejzaže na Google Earthu. Motoričkim predodžbama snima nizove ovih slika u virtualnom svijetu i ponovno pušta snimljeni niz koristeći Brainloop za skladanje prilagođene pozadinske glazbe odabirući, manipulirajući i relocirajući audio snimke u realnom vremenu u fizičkom prostoru.

Produkcija: AKSIOMA – Institut za suvremenu umjetnost, Ljubljana

Koprodukcija: VisionSpace, Department of Information Design FH Joanneum / University of Applied Sciences, Graz; Institute for Knowledge Discovery, Laboratory of BCI, Graz; University of Technology, Graz

Janez Janša (SI)

Janez Janša je konceptualni umjetnik, performer i redatelj koji živi i radi u Ljubljani, Slovenija. Njegov rad karakterizira jaka socio-politička konotacija i intermedijalni pristup. Janša je izlagao po cijelome svijetu. Kao umjetnik na rezidenciji podučava i vodi radionice na sveučilištima i institutima suvremene umjetnosti. Umjetnički je direktor Aksiome – Instituta za suvremenu umjetnost, Ljubljana.