Hugo Pilate (FR/US), Pedro Gil Farias (PT/NL) Kakav nered

Vrijeme održavanja radionice:

Četvrtak, 26.10.2023., 14:00 – 16:00 h, Muzej suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17, Zagreb)

Kakav nered je dio serije putujućih radioničkih šetnji tijekom kojih sudionici skeniraju u 3D formatu elemente vlastita urbanog tkiva koje bi željeli digitalno arhivirati.
Opremljeni iPadom s LiDAR mogućnostima skeniranja, tijekom dvosatnog iskustva, sudionici su poslani u lov na blago 3D skeniranjem, tijekom kojeg moraju zajednički otkriti kako se određena tema očitava u susjedstvu. Budući da su ograničeni na pet snimaka, sudionici se moraju dogovarati što snimiti i kako su njihovi snimci povezani sa zadanom temom.

U završnom dijelu radionice, zajedno se stvara konačna cjelinu, osebujna formacija 3D skenova sastavljena pomoću softvera za trenutačno 3D modeliranje i iskustava proširene stvarnosti.
Preuzimajući rječnik i prakse arhiviranja iz svijeta geologije i arheologije, svaki od skenova proizašlih iz radionice i tako generirana cjelina zatim se pohranjuju za daljnju analizu, u arhiv na platformi whatamess.city.

Hugo Pilate (FR/US)

Hugo Pilate je franko-američki dizajner specijaliziran za stvaranje suradničkih iskustava, a fasciniraju ga prošlost, sadašnjost i budućnost stvaranja gradova.

hugopilate.com

Pedro Gil Farias (PT/NL)

Pedro Gil Farias je portugalski multidisciplinarni istraživač, umjetnik i dizajner koji trenutno živi u Rotterdamu. Njegova praksa temelji se na participativnim i kritičkim pristupima dizajnu, etnografiji dizajna, kreativnoj subverziji i uradi sam tehnikama/amaterizmu, s fokusom na uporabu analognih i digitalnih medija za istraživanje praksi zajedništva, kreativnog prisvajanja i sudjelovanja u gradovima i javnom prostoru.

pedrogilfarias.com