Fero Király (SK) Nova vrsta ljepote: Suradničko stvaranje glazbe u doba algoritama

Petak, 27.10.2023., 15:00 – 18:00 h, KONTEJNER (Odranska 1/1, Zagreb), (1. dan)
Subota, 28.10.2023., 12:00 – 15:00 h, KONTEJNER (Odranska 1/1, Zagreb), (2. dan)

Predstavljanje rezultata radionice održat će se u subotu, 28.10.2023., od 19:00 do 20:00 sati u KONTEJNER-u, Odranska 1/1, Zagreb.

Programiranje glazbe uživo predstavlja istraživanje tkanja zvuka, glazbene strukture i putovanje koje nadilazi ustaljene granice. To nije samo tehnički pothvat, već promišljeni proces otkrića i stvaranja.
Programiranje glazbe uživo nudi nov pogled na stvaranje glazbe, omogućava glazbenicima da postanu skladatelji, poigraju se sa zvukom u stvarnom vremenu i oblikuju ga pomoću koda. Ono umjetnosti daje novu dimenziju, u kojoj algoritmi postaju instrumenti, a eksperimentiranje je prirodno poput disanja. U ovoj sferi, granice između žanrova se zamagljuju, a sjeme novih glazbenih svjetova je posađeno. Bit procesa nije osvajanje neistraženih teritorija, nego razotkrivanje skrivenih slojeva, uživanje u nijansama i pronalaženje nove vrste ljepote.
Umjetnost programiranja glazbe uživo susret je glazbenika, medija i estetike, u kojemu se zvuk i kod isprepliću kako bi oblikovali nov glazbeni krajolik.
Cilj eksperimentiranja s glazbom putem ovog programabilnog medija nije pokazati vještinu, nego prigrliti znatiželju. Riječ je o radosti eksperimentiranja, zadovoljstvu malim otkrićima i čaroliji neočekivanih rezonanci.
Radionica je uvod u svijet suradničkog programiranja glazbe uživo putem platforme otvorenog izvora Estuary. To nije revolucija, već nježan poziv na drugačiji način razmišljanja o glazbi. Pridružite nam se dok zajedno istražujemo, učimo jedni od drugih i pronalazimo radost u jednostavnom činu stvaranja. Ovdje, u diskretnoj igri koda i zvuka, osim nove glazbe, možda otkrijete i nove načine slušanja i razumijevanja.

Fero Király (SK)

Fero Király je umjetnik, glazbenik, vrtlar i sveučilišni profesor koji trenutno predaje na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna (AFAD) u Bratislavi. Studirao je matematiku, glazbu i pedagogiju. Njegov rad istražuje jezik, vrijeme i mjesto u kojem se stalno iznova pronalazi. Király je suosnivač Cluster Ensemblea, poznatog po interpretaciji ranih skladbi Philipa Glassa, te umjetničkog kolektiva OOO koji se usredotočuje na artikulaciju različitih perspektiva percepcije putem instalacija, performansa i organizacije kulturnih događanja.

ferokiraly.com