Jean Dellac (FR), Raphaël Chênais (FR) Proširena stvarnost & izvedbene umjetnosti

Vrijeme i mjesto održavanja radionice:

Četvrtak, 26.10.2023., 14:00 – 19:00 h, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (Avenija Dubrovnik 17, Zagreb)

Umjetnici koji djeluju u području plesa, kazališta, cirkusa i sličnih polja, sve više koriste prednosti digitalnih tehnologija za istraživanje novih veza između stvarnog i virtualnog svijeta i za uspostavljanje drugačijeg odnosa s publikom. Hibridizacija, virtualizacija i proširenje izvedbe uživo tako redefiniraju granice scenskog prostora. Ova radionica usmjerena je na širenje mogućnosti nastupa uživo uz pomoć tehnologija i alata proširene stvarnosti.
Dellac i Chênais umjetnicima i kreativnim tehnolozima predlažu istraživanje novih narativnih oblika, novih odnosa između izvođača i publike, kao i inovativnih tehnoloških rješenja i načina njihove prilagodbe uvjetima i stvarnim potrebama izvedbe uživo (tj. „pozornice“, u svim njezinim pojavnostima). Radionica je predviđena kao suradničko kreativno vrijeme za istraživanje novih ideja i koncepata i uključuje rad u malim grupama.

Jean Dellac (FR)

Jean Dellac je kreativni tehnolog specijaliziran za imerzivna digitalna iskustva. Raspolaže znanjima iz područja umjetnosti i informatike, s obzirom da je studirao filmsku umjetnost, ali i kompjutorsku grafiku i digitalnu umjetnost. Karijeru je započeo u sferi filma, razvijajući nove kreativne alate koji spajaju stvarne i virtualne kadrove. Jedan je od osnivača Small Creative, imerzivnog studija u kojem se razvijaju hibridni imerzivni radovi koji obuhvaćaju različita polja i medije kao što su nastup uživo, film, videoigre, autorski radovi, dokumentarni filmovi i narativni projekti. Uloga je studija artikulirati umjetničku i tehnološku viziju svakog projekta, razumjeti i njegovati umjetnikov svijet uzimajući u obzir posebnosti, prednosti i slabosti digitalnih tehnologija i konteksta u kojem ti radovi postoje.

Raphaël Chênais (FR)

Raphaël Chênais je zaljubljenik u tehnologiju s velikim interesom za tehnologije i primjene proširene stvarnosti. S iskustvom inženjera strojarstva na Arts et Métiers ParisTech, a potom studija dizajna interaktivnih i impresivnih iskustava na Gobelins/ENJMIN, pridružio se produkcijskoj agenciji Dark Euphoria u studenom 2022. kao voditelj XR produkcije pružajući podršku i pomoć u razvoju umjetničkih projekata koji spajaju stvarnost i virtualnost, i sudjelujući u programima koji potiču inovacije u sferi proširene stvarnosti i izvedbenih umjetnosti.