Xsenofemme (NL), Nika de La Loncha (DE/NL) Mintaj se!

Vrijeme i mjesto održavanja radionice:

Srijeda, 25.10.2023., 14:00 – 19:00 h, Muzej suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17, Zagreb)

Umjetnički duo Xsenofemme i Nika de la Loncha poziva umjetnike koji žele spekulirati i eksperimentirati u vezi tema umjetničke emancipacije i komodifikacije tijela u performativnoj i suvremenoj umjetnosti. Crpeći inspiraciju iz djela antiumjetnosti Artist's Shit Piera Manzonija, sudionici će stvoriti umjetnički rad koji će se prodavati kao NFT, a sirovine za njegovu proizvodnju prikupljat će izravno iz svojih tijela.
Proširujući teme izražene predstavljenim radom Mintaj me! Ja sam umjetnica!, sudionici će eksperimentirati s metodama fotogrametrije poput onih koje se koriste u projektu, i na taj način skenirati vlastita tijela. Radionica će pokazati tehnike skeniranja, importiranja i izoliranja skeniranih objekata u digitalnom okruženju. Skenirani zapisi nastali na radionici bit će postavljeni na marketplaceu OpenSea na kojem su umjetnice otvorile račun za potrebe izložbe. Sudionici će tako imati platformu na kojoj mogu „prodavati svoja tijela“ kao umjetnička djela i za to primati tantijeme u slučaju da se prodaju kao NFT-ovi na OpenSeau. Radionica će također uključivati ​​sastavljanje kratkog ugovora između Xsenofemme, Nike de la Loncha i svakog sudionika, kako bi umjetnici koji prodaju svoje dijelove tijela ponovno stekli mogućnost odlučivanja, čime će se potaknuti razgovor o naknadi za izvođače na tržištu umjetnina.

Xsenofemme (NL)

Xsenofemme je umjetničko-dizajnerski duo koji čine interdisciplinarne umjetnice i socijalne dizajnerice Ines Borovac (HR) i Ginevra Petrozzi (IT). XF je nastao s ciljem istraživanja tehnoloških sustava kontrole i njihove distribucije moći na globalnim tijelima. Putem interaktivnih i eksplicitnih izvedbi, XF nastoji utjeloviti proturječnosti toga što znači biti žena, umjetnica i snalaziti se u digitalno orijentiranoj stvarnosti. Obje su diplomirale na Akademiji za dizajn u Eindhovenu, a svoje su radove predstavile na manifestacijama Ars Electronica (2022.), Dutch Design Week (2022.) i Milano Design Week (2023.).

Nika de La Loncha (DE/NL)

Nikom de la Loncha je vizualna, izvedbena i socijalna dizajnerica čiji se rad fokusira na čitljivost i vidljivost digitalnih i fizičkih tijela iz feminističke perspektive. Njezin se rad uglavnom sastoji od utjelovljenih i imerzivnih formata, uključujući kombinacije plesa, performansa, videa i zvuka. Njezin trenutni performativni istraživački projekt Eroliteracy s kojim je diplomirala na Akademiji za dizajn u Eindhovenu prikazan je u De Singel|International Arts Center (2021.), na Dutch Design Weeku (2022.), CTM Festivalu (2023.) i u MU Hybrid Arthouse (2023.).