Roce Canibal (ES) Hemoglofilija [Recepti za utaživanje kanibalske gladi]

Performans, 2019.

„Glad je želja. To je žudnja koja nadilazi samu žudnju. To nije volja, jer je volja snaga.
To nije ni slabost, jer glad ne poznaje nepokretnost. Oni koji gladuju, traže.“
Amelie Nothomb, Biografija gladi

Predstavljamo ritualni kuhinjski laboratorij u kojem se nalaze tijela bakterija, koža, gljivice, tekućine, jezik, organi, protetika, nježnost, tablete, hormoni, spolovila, mirisi… Uz pregršt pogodbi, igara, pregovora i dijagnoza kojima ćemo nahraniti neutaživu želju.
Ovaj performans je spoj različitih tehno-emocionalnih stanja proživljenih u nekoliko stadija: vađenje krvi, dodavanje raznovrsnih sastojaka, priprema i kušanje. Kanibalizam započinje poljupcem, stoga pronalazimo nove načine jedenja, hranjenja i sisanja. Prikupljamo krv, modificiramo je, dajemo joj novo obličje i poslužujemo za piće, poetično i s užitkom. Krv u ovom performansu skreće pozornost ne samo na rizik prenošenja virusa, već i na mogućnost kanibalizma. Ona otvara mogućnost zaraze, ali je i poziv na prepuštanje tokovima proturječnih znanja, a to je prilika za oslobađanje od jedinstva s drugim ljudskim bićima.

Ovaj performans je plod istraživanja i eksperimenata provedenih u biomedicinskim laboratorijima i kuhinjama, ali i tijeka ljubavne veze, želje za prikazivanjem njezina intenziteta i potrage za novim načinima njegova prenošenja, a da pritom ne nestane poetičnosti. Kako zadržati mirise kad smo zajedno? Kako ih prenijeti? Kako pojesti jedno drugo?

Hemoglofilija je izmišljena riječ, a dolazi od grčke riječi philia, što znači ljubav. Mogla bi to biti ljubav prema crvenom pigmentu koji krvi daje boju i tkiva natapa seksualnim perverzijama. Mogla bi označavati i iskustvo intenzivnog seksualnog uzbuđenja i gladi za objektima, tijelima i praksama. Također je i pokušaj nadilaženja dijagnoza mentalnih poremećaja. Hemoglofilija dodaje slovo B riječi DSM*.

Performans je pozivnica na ekstravagantnu večeru na kojoj uživamo egzibicionističku intimnost. To je laboratorij u kojem kulture iz petrijevih zdjelica postaju jestive. Hemoglofilija potiče na igru s našim identitetima i s hormonima koji kolaju našim tijelima. To je operacija protetike: tekućina, krvi i testosterona.

*DSM je kratica za Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, odnosno Dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje, u izdanju Američke psihijatrijske udruge, u kojem su sadržani jedinstveni nazivi i standardizirani kriteriji za klasifikaciju mentalnih poremećaja.

Roce Canibal (ES)

Roce Canibal [Ce Quimera + Roger Rabbitch] je ime proizašlo iz niza suradnji tijekom 2017. godine za potrebe projekta Trans*Plant, kolektiva Quimera Rosa: Trans*Plant: May the chlorophyll be with/in you, u Galeriji Kapelica i Trans*Plant connecting with mycorrhiza intranet, interaktivne instalacije u Centru za umjetnost i tehnologiju ETOPIA u Zaragozi. Godine 2018. izveli su i performans Marikonas Hardcore na madridskom aktivističkom festivalu Tattoo Circus.

Ce Quimera
Suosnivač kolektiva Quimera Rosa, laboratorija za istraživanje i eksperimentiranje s tijelom, tehnologijom i identitetima, čiji je rad trenutno usredotočen na vođenje transdisciplinarnih projekata i eksperimentiranje s biohakiranjem iz transfeminističke perspektive. Quimera Rosa pokrenut je 2008. godine u Barceloni, a radovi kolektiva predstavljani su u umjetničkim centrima i muzejima, kao što su Reina Sofía u Madridu, Muzej suvremene umjetnosti u Barceloni MACBA, Nacionalno kazalište u Montpellieru, londonsko sveučilište Goldsmiths, Kalifornijsko sveučilište u Davisu, i drugdje.

Roger Rabbitch
Transrodni/a performer/ica koji se zanima za mutantske procese, seksualnost i kuhanje. U svom radu pokušava stvoriti hibridne performanse koji objedinjuju tijelo, hranu i užitak, kritički se osvrćući na procese normalizacije tijela. Surađuje s Marikonas Hardkore, Fuck the Fascism i Crapulismo Ilustrado i sudjeluje u organizaciji transfeminističkog BDSM festivala u Barceloni.