Adam Zaretsky (US) Hybrid DNA Isolation

Performans - psyFert (Klinika za psihičku plodnost) s NADLinc Somatitech predstavlja - Metode transgeneze: pucajte, šokirajte i injektirajte sada s direktnim terapeutskim DIY Bioart lipofekcijskim masažnim laboratorijem, 2019.

Jeste li spremni za Uradi Sam (DIY) kozmetički tretman korištenjem lipofekcije? Sudionici će naučiti nešto o povijesti lipofekcije genskim pištoljem i elektroporacije te biti podvrgnuti probiru. One koji iskreno žele biti Ljudski Subjekti ispitivanja tražit ćemo da potpišu suglasnost i daju informirani pristanak da budu medicinsko-estetski modeli. U lipide se ubrajaju različite masti, ulja i voskovi. Lipofekcija, poznata i kao "transfekcija lipida" ili "transfekcija na temelju liposoma", koristi složene masti za unošenje DNK-a u stanice putem apsorpcije i često se upotrebljava za unošenje novih gena u genome živućih stanice. Mi ćemo koristiti kakao maslac kako bismo u stanice kože volontera ubacili DNK sperme lososa. Taj postupak poznat je pod nazivima transgenetička transfekcija, infekcija trans-genima, transformacija, genetska modifikacija ili transgenska proizvodnja. Razgovarat ćemo o povijesti i simbolici razvoja lipofekcije i etici humane genetske modifikacije, uređivanju ljudskih gena i inženjeringu ljudskih zametnih stanica.

Cilj ovih laboratorija je kreirati otvoreno sučelje između života i umjetnosti. Kako bi sve izražajne mogućnosti ostale otvorene, fokus nije na logici, već na biologici. Naše kulturne poveznice sa živućim svijetom su razotkrivene u svojoj kontradiktornoj i klizavoj nelogičnosti. Sučelja između ljudskog društva i ekosfere su identificirana, nanovo promišljena i kolažirana kako bi oblikovala znakove rastakanja definicija. Uzmimo kategorije koje bi trebale biti podvrgnute umjetničkoj ksenofiliji: Hrana, Priroda, Laboratorij, Naša Tijela i drugi ne-ljudi. Definirajući gdje i kako se povezujemo sa svim oblicima života te inkorporirajući tu logiku u umjetnički medij umjesto proizvodnje činjenica, dolazimo do neobičnih konceptualnih reevaluacija… prema odnosima bliskosti s biorazolikošću i životom općenito kao zahvalnim kompleksom.

Adam Zaretsky (US)

Adam Zaretsky (dr. sc.) podučava video, performans, kolažiranje videozapisa, nove medije, umjetnost i tehnologiju, web interaktivnost, digitalni zvuk, digitalnu sliku i suvremenu teoriju. Kao nekadašnji istraživač na Odjelu za biologiju MIT-a, Zaretsky u posljednjih desetak godina predaje eksperimentalni bio-umjetnički seminar pod nazivom «VivoArts» na sljedećim institucijama: San Francisco State University (SFSU), SymbioticA (UWA), Rensselaer Polytechnic Institute (RPI), Arts and Genomic Centre (TAGC) pri Sveučilištu u Leidenu i Waag Society. Njegova umjetnička praksa usredotočena je na čitav niz pravnih, etičkih, društvenih i spolnih implikacija biotehnoloških materijala i metoda, s naglaskom na transgenetskim ljudima. Zaretsky također inscenira živopisne priručne laboratorije za proizvodnju bio-umjetnosti.

Kontakt: vastalschool@gmail.com