Julischka Stengele (AT) Nije za Oscara

Performans, 2010. - 2016.

U ovom radu umjetnica pokušava prekriti svaki centimetar svog tijela otiscima poljubaca. Publika je okružuje sa svih strana, svjedočeći njezinim neuspjesima i nemogućnostima, ali i pobjedama i napretku. U sklopu ovog pažljivo osmišljenog kontakta, u određenom trenutku publika je pozvana uključiti se i umjetnici pružiti potporu.

Performans ostvaruje poveznicu između pitanja slobodne volje, poželjnosti i mogućnosti voljenja tijela koje je drugačije, i pitanja brige o sebi samima i kolektivne brige, unutar fašističkih, neoliberalno kapitalističkih i patrijarhalnih društava. Također se bavi iskrivljenim poimanjem ljubavi, u obliku kulture silovanja i opsesije, kao i pristankom i odgovornošću zajednice.

Naslov se referira na mnoge žene koje hodočaste na grob Oscara Wildea i tamo ostavljaju otiske poljubaca, što ovdje simbolizira čin prosipanja ljubavi na mjestu gdje neće biti uzvraćena.

Julischka Stengele (AT)

Julischka Stengele (*1982. na jugu Njemačke) – transdisciplinarna queer i feministička umjetnica, siromašnog porijekla, no akademski obrazovana, s adresom u Beču.

Po završetku škole domaćinstva, studirala je dizajn komunikacija, fotografiju, izvedbene umjetnosti, likovnu umjetnost, te queer i rodne studije u Berlinu, Helsinkiju i na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, gdje je diplomirala na Odsjeku za postkonceptualne umjetničke prakse pod vodstvom Marine Gržinić. Od 2007. godine radovi su joj predstavljeni na brojnim mjestima u preko 20 zemlja, a dobitnica je i brojnih stipendija i nagrada.

“Zaposlena sam na puno radno vrijeme bez naknade kao besramno debela, queer femme/nistica. Za novac izvodim performanse, govorim, pišem, fotografiram, radim instalacije, vodim radionice, držim izlaganja, organiziram i kuriram događanja ili se skidam do gola. Kao polazišna točka u mojem stvaralaštvu služi mi odnos tijela i njegova socio-kulturološkog okoliša. U svojem radu i životu koristim se vlastitim tijelom kako bih razotkrila političku dimenziju onoga što se smatra osobnim.“