Božidar Katić (HR) Serum istine

performans, 2016.

Tijekom performansa Serum istine performer sjedi na stolcu u polumračnoj prostoriji, a u tijelo mu se ubrizgava serum istine. Posjetitelji ulaze jedan po jedan i imaju pravo na po jedno pitanje, na koje ispitanik odgovara istinom.

Jedna od prihvaćenih definicija istine je stanje bivanja u skladu sa činjenicama, odnosno sa stvarnošću. No svaki pojedinac ima vlastitu istinu, koja se razlikuje od nečije tuđe. Pritom ne govorimo o jednostavnim, uobičajenim i prihvaćenim istinama poput one matematičke, nego o kompleksnijim, filozofskim i etičkim istinama, koje se direktno odnose na čovjekovu svrhovitost, postojanje, etičko ponašanje i moral.

Fenomen prihvaćanja laži kao istine (npr. politički i medijski spinovi) jasno pokazuje kako kritička misao gubi snagu i prilagođava se „novoj istini“ u svrhu konformizma pojedinca. Laž je postala zamjenska formula istine koja omogućava osobi koja se njome služi da izbjegne pravnu kaznu, umanji vrijednost „protivnika“, napiše „novu“ povijest ili postane sredstvom globalne etičke i moralne devolucije. Javnost je tako navikla na laž da je ona postala općeprihvaćenim oružjem razornog djelovanja, kako na društveno-političkoj, tako i na osobno-intimnoj razini.

Serum istine je naziv za bilo koji psihoaktivni preparat koji se koristi kako bi se od subjekta izvukla informacija koju nije moguće dobiti drugim načinima ispitivanja. Obično ga koriste vojni operativci širom svijeta, kada se naziva „narko-analiza“. Pod utjecajem seruma razmišljanje ispitanika se krajnje pojednostavljuje, tako da je osoba u nemogućnosti stvoriti lažne informacije te većinom govori istinu. Laž pritom postaje prekompliciranim procesom za mozak pa je istina (kao vrlo jednostavan proces za obradu) najčešći odgovor.

Tijekom performansa Serum istine performer sjedi na stolcu u polumračnoj prostoriji, a u tijelo mu se ubrizgava serum istine. Posjetitelji ulaze jedan po jedan i imaju pravo na po jedno pitanje, na koje ispitanik odgovara istinom.

produkcija: KONTEJNER (Uradisam_ARTLAB)

Božidar Katić (HR)

Božidar Katić je multimedijski umjetnik rođen u Zagrebu 1983. godine. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je 2008. godine. U svom radu obrađuje društveno-političku problematiku. Izvodio je performanse i izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autor je nekoliko javnih skulptura, više intervencija u javnom prostoru, a dobitnik je i nekoliko nagrada. Njegovi radovi čine dio Deutsche Telekom Art kolekcije. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.

kontakt: bozokatic@gmail.com
www.kruhimlijeko.blogspot.com