Marta Jovanović (RS) Ljepota čvrstog vezivanja

performans, 2016.

Koristeći metodu koja je u erotskoj praksi poznata kao shibari (japanska riječ koja znači vezati), Marta Jovanović izvodi dugotrajni performans u kojemu istražuje prostor između izvedbene umjetnosti, krivnje, seksualnosti, osude, morala, estetike, zločina i kazne, kao i mogućnost ekstaze u spoju svih tih elemenata.Shibari potječe iz tehnike borilačke vještine Hojo-jutsu, u kojoj se protivnika veže i muči na način na koji je to bilo uobičajeno u razdoblju između 1400. i 1700. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća ta se tehnika transformirala u erotsku disciplinu vezivanja po imenu kinbaku, što bi se moglo prevesti kao „ljepota čvrstog vezivanja“, koja je dala ime ovom performansu.

U suradnji s popularnim lokalnim riggerom („Top“ na BDSM* jeziku) umjetnica (model ili „Bottom“ na BDSM* jeziku) je vezana i obješena u galeriji kao izložak u nastojanju da iskusi „povišenu razinu endorfina i drugih hormona, što kod Bottom/model osobe izaziva stanje nalik na trans, a kod Top/rigger osobe navalu adrenalina". Štoviše, kada se shibari prizor izvodi u odgovarajućem ambijentu, učinak je konkretno vidljiv na licu modela. Termin „opijenost konopcem“ ponekad se koristi od milja kako bi se opisalo euforično stanje modela nakon takvog iskustva. Između shibari umjetnika (Top/rigger osobe) i shibari platna (Bottom/model osobe) postoji suradnja kako bi se stvorila kombinacija efekata: vizualne ljepote, razmjene moći, bespomoćnosti, relaksacije i fizioloških iskustava sub-prostora i top-prostora».** Publika je pozvana da sudjeluje u performansu.

* BDSM uključuje niz praksi koje podrazumijevaju igre uloga, često erotske, koje se koriste tehnikama vezanja, discipliniranja, dominacije i submisije, sadomazohizma i drugih oblika interpersonalne dinamike.

** http://www.artofcontemporaryshibari.com

Marta Jovanović (RS)

Marta Jovanović stvara scenarije u kojima preispituje politiku, identitet, ljepotu i seksualnost. Njezina interdisciplinarna praksa poziv je na ignoriranje konvencionalnih ideja koje nameće društvo i na usvajanje demokratskije vizije oslobođene svake sputanosti. Godine 2001. završila je preddiplomski studij na Tulane University, a pohađala je i visoko učilište Scuola Lorenzo de Medici u Firenci. Svoje radove predstavila je na samostalnim i skupnim izložbama u više zemalja. Držala je izlaganje s Joan Jonas i Hansom Ulrichom Obristom na skupu Venice Agendas u sklopu 55. Bijenala u Veneciji. Dr. Kathy Battista objavila je 2013. knjigu Marta Jovanović: Performing the Self (Martin E. Segal Theatre Center, City University of New York). Godine 2015. Marta Jovanović je u rodnom Beogradu osnovala Performance HUB, platformu za obrazovanje na području izvedbenih umjetnosti.

studiomartajovanovic@gmail.com
m-art-a.net