Branko Milisković (RS) APPOINTED

performans, 2016.

Tijekom tromjesečne umjetničke rezidencije u Ženevi Branko Milisković zadao si je cilj da uđe na posjed Ujedinjenih naroda, slijedeći pritom svoj koncept Uljeza, odnosno stranog tijela. Milisković je više puta pokušao stupiti u kontakt s Uredom za akreditacije i dozvole pri UN-u kako bi dobio dopuštenje za realizaciju fotografskog rada. Nakon dvomjesečnih pregovora s nekoliko službenika pri UN-u Miliskovićevi su zahtjevi odbijeni zbog nemogućnosti da priloži traženu dokumentaciju karakterističnu za medijske kuće i novinare.

Želeći uputiti jasnu kritiku protiv pravila koja vrijede na teritoriju UN-a, protiv oštrih mjera sigurnosti i dvostruke čelične konstrukcije koja brani glavni ulaz od mogućih napada civila, kao i protiv koncepta Tajnog društva koje istodobno nosi epitet globalnog mirotvorca, Milisković je odlučio konstruirati i inaugurirati budućeg fiktivnog generalnog tajnika Ujedinjenih naroda s neograničenim mandatom. U dvosatnom javnom performansu APPOINTED Branko Milisković izvodi osam inauguracijskih govora prethodnih tajnika Ujedinjenih naroda od 1949. godine do danas.

trajanje: 02:00:00

projekt podržali:
Fondacija MALI PRINC, Ženeva-Srbija,
Embassy of Foreign Artists, Ženeva / Geneva,
ADC association pour la danse contemporaine, Ženeva / Geneva

Branko Milisković (RS)

Branko Milisković (r. 1982., Beograd, Srbija) studirao je kiparstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mrđana Bajića. Studij je nastavio kao stipendist Vlade Kraljevine Nizozemske na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Den Haagu, diplomiravši na Odsjeku za 3D umjetnost 2009. godine. Magistarski studij završio je na Odsjeku za proširene medije, Hochschule für Bildende Künste u Hamburgu, u klasi prof. Jeanne Faust 2012. godine. Miliskovićev rad posvećen je performansima uživo, mono-operi, kabaretu, fotografiji i filmu. Izvodio je performanse na prestižnim međunarodnim i nacionalnim festivalima, izložbama i rezidencijama kao što su Reims Scènes d’Europe u Francuskoj, CSW/CoCA u Toruńu u Poljskoj; Filmski festival u Utrechtu i TENT Rotterdam; Nizozemski institut medijske umjetnosti u Amsterdamu u Nizozemskoj; autor je samostalnih produkcija u kazalištu Kampnagel u Hamburgu u Njemačkoj; Les Halles u Bruxellesu u Belgiji; G12HUB, u Beogradu; te u umjetničkom centru CIRCA art actuel u Montrealu u Kanadi; a nastupao je na događanjima kao što su LADA u Londonu, UK; YFV, Seattle, USA; 57. izdanje Oktobarskog salona u Beogradu; u Kulturnom centru Srbije u Parizu, ali i u Italiji, Austriji, Bugarskoj, Izraelu, Rusiji, Švicarskoj, Finskoj i Norveškoj. Radovi su mu uvršteni u knjigu Performance Art in Eastern Europe since 1960 autorice Dr. Amy Bryzgel.

Kontakt: milisskovic@gmail.com