Iva Ćurić (HR), Ana Horvat (HR) ELL_DRAFT

Ambijent, 2012.

Tijelo ulazi u potpuno zatamnjen prostor, ispunjen zvukom elektriciteta. Taj zvuk na simboličan način predstavlja nevidljivi svijet prijenosa informacija, koji je sveprisutan u okolini u kojoj živimo, a odvija se uglavnom putem optičkih vlakana koja služe za najbrži i najtočniji prijenos digitalnog signala. Ulaskom tijela u prostor nastaju vibracije kao proizvod kretanja i govora, prilikom čega se aktiviraju svjetlosna vlakna, pokrećući se u različitim smjerovima. Intenzitet i trajanje svjetlosti te gibanje vlakana određeni su intenzitetom vibracija tijela u prostoru. Krećući se prostorom, tijelo izaziva i ostvaruje interakciju sa svjetlosnim vlaknima, neposredno stvarajući prostorni svjetlosni crtež. Svakim dodirom između tijela, senzora i vlakana stvara se novi prostorni crtež, čije su trajanje i intenzitet određeni tijelom i njegovim djelovanjem unutar prostora. Svakim pomakom, koji prati senzor, tijelo održava crtež prisutnim. Ako tijelo prestane biti aktivno, i crtež će postati pasivan − nestat će, pretvoriti se u točku. Proces nestanka crteža očitava se i u smanjenju intenziteta svjetlosti vlakana, što stvara dojam udaljavanja crteža, odnosno njegova nestajanja u prostoru.

tehnička podrška: Vedran Relja
produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Iva Ćurić (HR)

Područje svog istraživanja Iva Ćurić temelji na prikazivanju jednostavnih svakodnevnih materija, primjenjivanih od konstrukcije do dekonstrukcije i obrnuto, te pojava na rubu nastajanja i nestajanja. Ćurić propituje interes unutar sfere neprimjetnoga ili onoga na rubu percepcije koji otvara mogućnost interakcije te uključivanja različitih medija kao važnog sredstva u izražavanju karaktera radova. Uz klasičnu 2D grafiku, često neizbježnu i u procesu i u proizvodu, umjetnica nastoji stvarati oprostorenu integralnu masu nerijetko sjedinjujući grafiku, zvuk, svjetlo i pokret. Pritom se njezini radovi svjesno obraćaju osjetilima, sluhu, vidu i opipu, te na taj način provociraju promatračevo opažanje.

Iva Ćurić izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni, najviše u području proširene grafike. Članica je HDLU-a te voditeljica projekta Platforma p_3. Radi kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

curiciva@gmail.com

Ana Horvat (HR)

Ana Horvat (1985.) završila je studij elektroničke kompozicije na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Tanodija. Do sada je skladala glazbu za elektroniku, komorne sastave, solo instrumente, film, performanse i instalacije. Skladbe i projekti u kojima je sudjelovala predstavljeni su na koncertima, festivalima, izložbama, radionicama i tribinama u Hrvatskoj i inozemstvu.