Andrej Boleslavský (SK/CZ), The Vašulkas (CZ) Hi Woody

Instalacija, 2011.

Hi Woody je interaktivna instalacija kojom se odaje počast umjetničkim djelima Woodyja i Steine Vašulka. Rad, u produkciji Međunarodnog centra za umjetnost i nove tehnologije │CIANT, nastao je u suradnji s Woodyjem Vašulkom tijekom njegova posjeta Pragu 2011. godine. Nadahnut je estetikom i ranim umjetničkim video radovima nastalim na Rutt-Etra sintesajzeru u ateljeu elektronskih medija u The Kitchen, New York. Autor ovoga rada, Andrej Boleslavský, nastoji pobuditi slične vizualne dojmove pomoću najnovijih tehnologija − digitalnih grafičkih kartica velike snage, Kinect senzora i stereoskopskih ekrana, stvarajući apstraktnu i virtualnu sliku koja nastaje u stvarnom vremenu. U tom trenutku posjetitelj ima mogućnost interakcije s vlastitom digitalnom replikom. Atmosfera na današnjoj sceni medijske umjetnosti veoma je slična onoj u studiju The Kitchen − vlada ushićenost novim mogućnostima, tehno-optimizam i spremnost na zajedničko stvaranje. Iz tog razloga autori su odlučili podijeliti s javnošću softver koji je korišten za ovaj rad, te je on besplatno dostupan na stranici http://id144.org/hi_woody/.

Andrej Boleslavský (SK/CZ)

Andrej Boleslavský je dizajner interakcija i novomedijski umjetnik s deset godina profesionalnog iskustva. Trenutno radi u Međunarodnom centru za umjetnost i nove tehnologij │CIANT kao umjetnik i istraživač. U svojim projektima usredotočuje se na stvaranje umjetničkih djela u kojima koristi široki spektar novih medijskih tehnologija, elemente eksperimentalnih igara, generativnu umjetnosti i fizičke interaktivne sustave. To su također teme o kojima predaje u sklopu radionica organiziranih unutar raznih edukativnih programa. Nedavno je sudjelovao na medijskom festivalu Cellsbutton#5. Bio je kustos izložbiTransGenesis: Global Players i Square Vision, koja se bavila odnosom kompjuterskih igara i umjetnosti, te ko-kustos festivala Enter5: Datapolis. Njegova specijalizacija na polju programiranja uključuje poznavanje medijskih platformi kao što su VVVV i Arduino, koje koristi u stvaranju interaktivnih umjetničkih radova.

www.id144.org
andrej.boleslavsky@ciant.cz

The Vašulkas (CZ)

Woody Vašulka rođen je 1937. Godine u Brnu, a živi u Santa Feu, New Mexico. Studirao je na Fakultetu industrijskog inženjeringa u Brnu od 1952 do 1956. te na Odsjeku za film i televiziju na praškoj Akademiji izvedbenih umjetnosti od 1960. do 1965. godine. Kasnih 60-ih godina težište njegova zanimanja prebacuje se s poezije i komercijalnog filma na video, rezultirajući nizom samostalnih radova i projekata u suradnji sa suprugom Steinom Vašulkom, koji su prikazani diljem svijeta. Samostalni radovi Woodyja Vašulke savršeno su producirani i brižljivo editirani, a kombiniraju neke od eksperimentalnih efekata za obradu slike iz zajedničkih radova s prepoznatljivijim snimkama pejzaža i igranim prizorima. Video radovi imaju nelinearnu strukturu koja istražuje načine stvaranja efekata istine pomoću kontinuiranog prepričavanja događaja, što je povezano s načinom na koji pojedinac vraća i ponovo proživljava sjećanja. Stoga se umjetnik u svojim radovima često poigrava s elementima biografske i autobiografske naracije.