Hrvoje Hiršl (HR) Sfere (Euklidski prostor)

Instalacija, 2012.

U euklidskom prostoru stvari su određene trima dimenzijama, x-y-z koordinatama. Sfere uvode nemir u prostor i prividno ga narušavaju, mijenjajući volumen, položaj i prostorne odnose. Pozicionirane negdje između multi-univerzuma, prostorne distorzije i kibernetskih tijela, one su nedefinirana tijela čija je funkcija nepoznata, ali njihova prisutnost ostavlja traga u prostoru u kojemu se nalaze, unoseći nemir, kaos i razigranost.

Broj sfera je varijabilan, ovisno o veličini i smještaju rada u prostoru. Sfere su nasumično postavljene u prostor i udaljenost među njima je nejednaka, tvoreći polja praznina i nakupina. Pneumatske su i reagiraju na posjetitelje, poput kakvih uzbuđenih organskih stvorenja, poskakujući uz popratni zvižduk kad im se netko približi ili pokuša proći pored njih. Cijevima su povezane s dovodom zraka, s kompresorom, a sustav ventila i senzora određuje redoslijed njihova paljenja i gašenja, ovisno o posjetiteljima.

produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Hrvoje Hiršl (HR)

Hrvoje Hiršl je umjetnik, istraživač i dizajner. Njegovi umjetnički projekti na razmeđu su diskursa suvremene i medijske umjetnosti, a glavne teme kreću se od materijalnosti umjetničkog objekta preko dekonstrukcije njegove aure i granica sustava do složenih sustava i kibernetike te njihova utjecaja na umjetničke pokrete koji se javljaju od 50-ih i 60-ih godina nadalje, kao što su minimalistička i konceptualna umjetnost. Tijekom proteklih dviju godina umjetnik se postupno okreće od medija, materijalnosti i “aure” umjetničkog objekta prema strukturama, automatizaciji i kibernetici, što je u određenom smislu opet potraga za nosećom strukturom (medijem).

Godine 2012. nominiran je za nagradu Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina. Dobitnik je stipendija DordtYart Artists-in-Residence 2015. (Dordrecht); TRIBE Residency 2013. (Istanbul, Prag i Ljubljana) te Kulturkontakt Artists in Residence 2012. (Beč). Godine 2012. bio je sudionik izložbe Documenta (13) u Kasselu kao dio programa AND AND AND. Nominiran je za nagradu T-HT 2012. i T-HT 2013. kao jedan od petero umjetnika koje je žiri osobno pozvao.

me@hrvojehirsl.com
hrvojehirsl.com