Josip Pino Ivančić (HR) crven Bijeli Plavi Med i (s)Teran

Instalacija, 2019.

Što čini “love/ljubav” u prostoru Mediterana i “galebovanja”?

Na podlozi sa stolnjakom od ljubavnih novinskih oglasa postavljene su ukrasna epruveta napunjena krvlju, bočica sa spermom, plavi ruž za usne, posudica s medom, boca terana i…

Josip Pino Ivančić (HR)

Josip Pino Ivančić performer je, likovni umjetnik i glazbenik. Alternativnoj kulturnoj sceni poznat je još od početka sedamdesetih godina kada ulazi u krug konceptualaca i vode performansa. U to vrijeme s prijateljima stvara mental spirit music, a u pod utjecajem Beuysa započinje proces stvaranja tzv. “socijalne skulpture”, čime već tada pripada nevelikoj skupini konceptualnih umjetnika koji su angažirano propitivali socijalistički vrijednosni sustav, ponajprije smisao rada i poziciju radnika.

Ivančićeva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je pravo na daljnju radikalizaciju umjetnosti. Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u okviru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti, a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera te kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora.

Kontakt: jilista6@gmail.com