Vitar Drinković (HR) HEART TUBE

Interaktivna instalacija, 2019.

HEART TUBE je interaktivna instalacija koja prenosi otkucaje srca do četiri osobe istovremeno u izložbeni prostor u realnom vremenu. Skulpturom se istražuje ljudska komunikacija i međupovezanost kroz jednostavan biološki proces, fokusirajući se na srce kao organ iznimno podložan vanjskim podražajima i unutarnjim procesima (mislima, emocijama i drugom). Rad srca čini svaku fiziološku i psihološku promjenu trenutno, direktno i nesvjesno vidljivom kroz devijacije u ritmu. Te devijacije naglašavaju se i čine vidljivima putem transformacije zvuka srca i njegovog ritma u svjetlost i jake taktilne vibracije. Jačina i ritam svjetlosti i zvuka ponovo utječu na rad srca osoba koje su spojene skulpturom, zbog čega nastaje “komunikacijska petlja” i svojevrsna povratna sprega u kibernetičkom smislu. Eksperimentirajući sa suočavanjem tehnologije i biološkog, rad promišlja mogućnosti stvaranja novih, drugačijih načina komunikacije i percepcije - onima utemeljenima na neposrednosti i nekontroliranim biološkim procesima.

Tehnički se rad sastoji od 4 DIY elektronička kontaktna stetoskopa. Svaki je spojen na odvojeno predpojačalo, miksetu, pojačalo, niskofrekvencijski zvučnik, napajanje i mikrokontroler Arduino koji transformira zvuk u svjetlosne impulse različitog intenziteta. Svi su uređaji ugrađeni u konstrukciju skulpture, a zvučnici su poredani vertikalno i aktiviraju se pritiskom gumba neovisno jedan o drugome. Time nastaje specifična dinamika kretanja unutar skulpture, vidljiva kroz konstrukciju od prozirnog pleksiglasa. Ritmovi četiriju ljudskih srca aktiviraju LED-lampe ispod svakog zvučnika i sjedinjuju se u jedan dinamični ritam koji glasno odjekuje u izložbenom prostoru. Osobe u interakciji okrenute su jedna prema drugoj, a zbog jačine niskofrekvencijskog zvučnika kolektivne otkucaje srca osjećaju i kao snažne vibracije u tijelu.

Koprodukcija: KONTEJNER
Tehnički suradnik: Igor Brkić

Produkcija rada sufinancirana je od strane Ministarstva kulture RH.

Vitar Drinković (HR)

Vitar Drinković djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti stvaranjem interaktivnih naprava, izuma i instalacija koje služe kao posrednici u komunikaciji među ljudima. Njegova je namjera istražiti i stvoriti novi kontekst i uvjete za osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice. Dugogodišnje iskustvo u kiparstvu i kiparskim tehnologijama kombinira s novim medijima, DIY kulturom, novim tehnologijama te suradnjom sa stručnjacima iz područja znanosti, što mu omogućava širok spektar djelovanja.Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine. Za vrijeme studija proveo je jedan semestar na Sveučilište Indiana u Pennsylvaniji, SAD.

Magistrirao je 2014. godine na Odsjeku za animirani film i novemedije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a za vrijeme studija sudjelovao je u razmjeni studenata na Sveučilištu London Metropolitan u Engleskoj.Ostvario je 24 samostalne izložbe, 7 skulptura u javnom prostoru (Zagreb, Dugo selo, Bjelovar, Hvar u Hrvatskoj te Trajštof u Austriji) i sudjelovao je na 14 umjetničkih radionica. Izlagao je na 55 skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj.Dobitnik je više nagrada, priznanja i stipendija te je finalist nagrade Radoslav Putar 2021. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

vitardrinkovic.com
vitardrinkovic@gmail.com