Shir Handelsman (IL) Morendo

Dvokanalna video instalacija, 6 min; 2018.

Morendo je video instalacija s dvjema projekcijama koje se prikazuju na zidovima veličine kinematografskog platna i u petlji. Videozapisi predstavljaju svjedočanstvo o nasumičnom i slučajnom susretu bivšeg para, razvedenih roditelja umjetnika, do kojega je došlo prije otprilike dvije godine.

Sastanak para, koji je bio u braku dvadeset godina, dogodio se na benzinskoj crpki u Tel Avivu nakon što se nisu vidjeli niti razgovarali šest godina. Ono što se na prvi pogled čini kao nostalgičan opis priče o počecima njihove nekadašnje romanse razotkriva se pred kraj filma kao bolan, neplaniran i neočekivan susret. Vrlo kratak trenutak užurbanog sastanka, koji je u stvarnosti trajao svega tridesetak sekundi, intenziviran je i produžen na film od šest minuta te čak uzdignut na razinu scenarija za grotesknu dramu. Likovi te navodne drame umjetnikovi su roditelji, fotografirani na eksteritorijima i prikazani u nadrealističkim i teatralnim prizorima. Majka je stavljena na pozornicu i prikazana kao one-woman band. Svaki put kada zasvira, promijeni se prizor na nasuprotnom zaslonu, na kojemu je prikazan otac. On je snimljen u jedinstvenoj solarnoj elektrani koja se trenutno gradi, a nalazi se na jugu Izraela. Ova stanica proizvodi složeni mehanizam koji omogućuje proizvodnju električne energije putem susreta solarnih ogledala i sunčevih zraka. Instalacija se bavi konceptima razdvojenosti, vremena i sjećanja, koristeći vizualne i osjetilne elemente – promjene zvuka, svjetla i odraza. Iako bivši par i dalje održava distancu u stvarnom životu, neprestano se pronalazi u različitim umjetničkim konstelacijama i instalacijama, koje funkcioniraju kao zvučni strojevi u prostoru.

Shir Handelsman (IL)

Shir Handelsman rođen je 1989. godine. Bakalaureatsku je titulu stekao 2018. na Odsjeku za multidisciplinarnu umjetnost Shenkar Collegea, a specijalizirao se za područja videa, zvuka, crteža, skulpture i instalacije. Godine 2017. boravio je u sklopu razmjene na École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (ENSAD) u Parizu. Profesionalnu karijeru započeo je kao glazbenik, saksofonist i izvođač. Svirao je u raznim ansamblima i džez orkestrima, a skladao je i glazbu za kazališne produkcije. Završivši vojnu službu kao Excelling Musician (2010.), upisao je dodiplomski studij književnosti i filozofije na Sveučilištu u Tel Avivu, koji je završio s pohvalom (2013.). Njegovi radovi izlagani su u galeriji Kunsthal Charlottenborg (Danska), BF Artist Film Festival VIII (UK), Steinhardt Museum of Natural History (Izrael), Tel Aviv Cinematheque i drugdje. U svojim radovima Shir istražuje odnose zvučnih i vizualnih slika koristeći ljudske susrete i situacije koje postaju nadrealne i apsurdne. Koristi oštećene zvučne strojeve, vizualne smetnje i manipulacije slike kako bi razotkrio poremećaje koji postoje i u intimnim ljudskim odnosima. Živi i radi u Tel Avivu.