Zane Cerpina (NO) Knjiga ljubavnih ugriza – intimno ljubavno pismo drugom tijelu

Knjiga i tijelo, 2019.

Knjiga ljubavnih ugriza intimno je i osobno ljubavno pismo drugom tijelu. Tijelu koje sam dizajnirala svojim ugrizima. Tijelu koje je s vremenom postalo mjestom ekstenzivnog i somatskog eksperimentiranja. Ono je sada medij i materijal za moju umjetnost. Na koži, u koži i ispod kože mog izabranog tijela. Umjetnost – neizbrisiva.

Knjiga se sastoji od fotografija ljubavnih ugriza koje sam uvijek iznova izvodila tijekom više od triju godina, u krupnom planu. Većina ih se ponavlja na istom mjestu, uvijek iznova. Nešto fotografskog svjedočanstva je izgubljeno, nešto nikada nije snimljeno. Izgubljeni ugrizi mogu se pronaći samo upisani u kožu izabranog tijela.

Knjiga ljubavnih ugriza autoportret je mojih vlastitih tjelesnih želja i nagona, razotkrivenih kroz tjelesni čin kušanja tuđe kože. Ugrizi koje vidite znakovi su ljubavi, želje, strasti, ali i brige. Neki su fizički čin moći. Drugi – somatska provokacija.

Dobro poznajem to tijelo koje sam koristila i zlostavljala. Poznajem ga kroz zube koji su na njemu ostavili trag. Ponekad u obliku ožiljaka. Moj ugriz je alat za upisivanje. Moji zubi pišu u mesu. Mogu gristi lagano – ne ostavljajući dokaze osim trenutnog znaka. Mogu ugristi i jače – osjetiti kako pucaju krvni sudovi, kako se modrica širi ispod kože. Zagrizem li dovoljno jako,
koža popušta i puca.

Moj ugriz je opasne vrste. To je, na kraju krajeva, ljudski ugriz – jedan od najopasnijih među životinjama. Ljudski ugriz sadrži 100 milijuna organizama po milimetru. U mom ugrizu nalazi se 190 vrsta anaerobnih organizama koji lako mogu dovesti do infekcije. Ja param kožu – i otisak
ostaje.

Grizem kožu voljene osobe uvijek iznova, očekujući isti okus, teksturu i osjećaj materijala koji
pucketa. Međutim, koža se mijenja sa svakim ugrizom. Postaje manje osjetljiva, grublja, deblja. A slojevi ožiljnog tkiva postaju vidljivi i trajni. S vremenom moram gristi jače kako bih ostavila svoj trag.

Još uvijek grizem.

Zane Cerpina (NO)

Zane Cerpina je umjetnica, dizajnerica, organizatorica i nezavisna istraživačica iz Osla, koja djeluje na području eksperimentalnih novih medija, elektroničkih umjetnosti i interaktivnih tehnologija. Trenutno radi kao kreativna voditeljica u norveškom PNEK-u (Production Network for Electronic Art) i kao kustosica i producentica u TEKS-u (Trondheim Electronic Arts Centre). Također je urednica je i voditeljica časopisa EE: Experimental Emerging Art Journal. Njezin rad uključuje izvedbe i objekte koji istražuju ljudsko tijelo kao tekući, fleksibilan materijal kroz leću somaestetike. Kroz svoju umjetničku praksu Zane često istražuje aktualnu ekopolitičku krizu antropocena, stvarajući alternativne scenarije za budućnost kroz eko-kritiku. Također je kustosica i producentica FAEN-a (Female Artistic Experiments Norway, 2019.); Dangerous Futures Conference (2018.); i niza manifestacija pod nazivom The Anthropocene Cookbook (2016.- ). Zane je držala predavanja i predstavila svoj rad u izložbenim prostorima kao što su ISEA (2015., 2016., 2017., 2019.), STRAND (Srbija, 2016.), LABVERDE (Brazil, 2017.), V2_ (Nizozemska, 2016.), i Bodily Matters at UCL (UK, 2016.) te drugdje.

Mrežna stranica: www.bezane.net
Kontakt: cerpina.zane@gmail.com