Beth Stephens & Annie Sprinkle (US) Manifest ekoseksa; 25 načina na koje se može voditi ljubav sa Zemljom; Ekoseksualna vjenčanja

Tekstovi i video, 2009. - 2015.

MANIFEST EKOSEKSA

(i) MI SMO EKOSEKSUALCI. Zemlja je naša ljubavnica. Mi smo ludo, strastveno i žestoko zaljubljeni, i zahvalni smo na tom odnosu svakoga dana. Kako bismo stvorili uzajamniji i održiviji odnos sa Zemljom, mi surađujemo s prirodom. Sa Zemljom postupamo obazrivo, s poštovanjem i ljubavlju.

(ii) MI VODIMO LJUBAV SA ZEMLJOM. Mi smo akvafili, terafili, pirofili, aerofili. Mi besramno grlimo stabla, masiramo zemlju nogama i vodimo erotske razgovore s biljkama. Kupamo se goli, štujemo sunce i satima promatramo zvijezde. Milujemo stijenje, uživmo u slapovima i često se divimo Zemljinim oblinama. Vodimo ljubav sa Zemljom kroz svoja osjetila. Slavimo svoje E točke. Imamo vrlo prljave misli.

(iii) MI SMO BRZORASTUĆA GLOBALNA ZAJEDNICA EKOSEKSUALACA. Ta zajednica sastoji se od umjetnika, akademika, seksualnih radnika, seksologa, iscjelitelja, ekoloških aktivista, fetišista prirode, vrtlara, poslovnih ljudi, terapeuta, odvjetnika, mirovnih aktivista, ekofeministkinja, znanstvenika, obrazovnih djelatnika, (r)evolucionara, stvorenja i najrazličitijih drugih entiteta. Neki od nas su SeksEkolozi. Mi proučavamo i istražujemo mjesta gdje se seksologija i ekologija preklapaju u našoj kulturi. Kao potrošači, nastojimo kupovati manje. Onda kada moramo, kupujemo zeleno, organsko i lokalno. Bilo na farmama, na moru, u šumi, u malim mjestima ili velikim gradovima, mi se povezujemo i suosjećamo s prirodom.

(iv) MI SMO EKOSEKSUALNI AKTIVISTI. Spasit ćemo planine, vode i nebo ne birajući sredstva, posebice ljubavlju, radošću i svojim moćima zavođenja. Stat ćemo na kraj silovanju, zlostavljanju i trovanju Zemlje. Ne odobravamo uporabu nasilja, ali prihvaćamo da su se neki ekoseksualci odlučili boriti protiv onih koji su najviše krivi za uništavanje Zemlje javnim neposluhom, anarhističkim i radikalno ekološkim, aktivističkim strategijama. Prihvaćamo revolucionarnu strategiju umjetnosti, glazbe, poezije, humora i seksa. Radimo i uživamo neumorno u cilju ostvarenja pravednosti širom Zemlje i globalnog mira. Bombe nanose patnju.

(v) EKOSEKSUALNOST JE IDENTITET. Za neke od nas ekoseksualnost je naš primarni (seksualni) identitet, dok za druge to nije. Ekoseksualci mogu biti GLBTQI, heteroseksualci, aseksualci i/ili Drugi. Pozivamo i ohrabrujemo ekoseksualce da se autaju. Mi smo svugdje. Mi smo polimorfni i zaljubljivi poput peluda. Obrazujemo ljude o ekoseksualnoj kulturi, zajednici i praksama. Smatramo da su te istine očigledne; da smo svi mi dio prirode, a ne odvojeni od nje. Stoga je svaki seks – ekoseks.

vi) PRISEGA EKOSEKSA. Zemljo, obećajem da ću te voljeti, poštivati i čuvati sve dok nas smrt zauvijek ne zbliži.

ŽIVJELA EKOSEKSUALNA REVOLUCIJA! PRIDRUŽI NAM SE.

Beth Stephens & Annie Sprinkle (US)

Beth Stephens & Annie Sprinkle oprašuju pokret ekoseksa kroz umjetnost, teoriju, praksu i aktivizam od 2004. godine. Autorice su brojnih performansa, ekoseks simpozija, vjenčanja s prirodnim entitetima, radionica, pješačkih tura i umjetničkih izložbi. Njihov nagrađivani dokumentarac Goodbye Gauley Mountain: An Ecosexual Love Story obišao je mnoge filmske festivale i nalazi se na iTunesu. Beth je profesorica umjetnosti na UC Santa Cruz, a Annie je stekla doktorat na području ljudske seksualnosti. Njihov novi film naslovljen je Water Makes Us Wet, a bavi se užicima i politikom vode. Prikazan je na Documenti 14 i u NY MOMA. Njihov je cilj učiniti pokret za zaštitu okoliša barem malo seksepilnijim, zabavnijim i raznolikijim.

http://sexecology.org/